Pages

15 Haziran 2009

Un Helvası



Un helvası Türk toplumunun klasik tatlarındandır.Tadını sevmeyen,bilmeyen pek yoktur.Yapımı da kolaydır.Yağ,şeker, un oldumu al sana güzel bir lezzet.Genel de göz kararı yaparım bu helvayı .Aşağı yukarı ölçüleri yazacağım.İşin püf noktası unla yağı iyi kavurduktan sonra bir şekilde oluyor:).Gelelim tarifimize.

Malzemeler:
1 su bardağı şeker ( tadının fazla olmasını isterseniniz 1,5 su bardağı şeker)
2 su bardağı un
2 su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ arzu ederseniz tereyağı ile de yapabilirsiniz.Hatta kaymaklısı da güzel olur.
Yapılışı:
Büyük bir tavada yağ kızdırılır içine un ilave edilip kısık ateşte unun rengi dönene kadar kavrulur.Unumuzun rengi değişince tava içinde unlu karışım bir kenara çekilip boş kalan yere şeker ve su konulup karıştırılr.Sonra yavaş yavaş unlu karışımla karıştırılır.5 dakika kadar güzelce kısık ateşte pişiririz.Helvamız hazır.İsterseniz servis tabağına kaşık kaşık alırız, isterseniz borcama güzelce bastırarak servis yaparız.Nasıl isterseniz.Afiyet olsun.

10 Haziran 2009

Domalan Yemeği

Bugün değişik bir tarifim var.Ben de yeni öğrendim sayılır.Konya'da çok meşhur.Domalan diye bir şey.Mantar gibi
Resimde görüldüğü gibi yer elmasına benziyor ama çok farklı.Ben daha çok mantara benzettim.Toprağın altında yetişiyor ve çok faydalı bir yiyecek.Burada her türlü yiyeceğini yapıyorlar.Su böreğinden saç böreğine,ızgarasından yemeğine kadar.Ben size yemek tarifini vereceğim.Gerçi bu ürünü bulmak çok zor oluyormuş.Sağolsun babam yani kayınpederim getirdi.Annem de yani kayınvalidem de tarifini verdi.Ortaya güzel bir yemek çıktı.Kendilerine buradan çok teşekkür ediyorum.
Bu kadar gevezelikten sonra gelelim tarifimize.
Malzemelerimiz:
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 -3 tane domates
  • 2-3 tane yeşil biber
  • 3- 4 tane domalan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz,karabiber,kırmızı biber


Yapılışı:Domalanlarımız incecik soyulur.Küçük küçük doğranır.Aynı şekilde domates ve biberlerimizde doğranır.Soğanlarımız yemeklik doğranıp sıvı yağda kavrulur.İçine biberlerimiz ilave edilir.Biraz kavrulduktan sonra domatesimiz katılır.Kırmızı biberide ilave ederiz.1-2 dakika sonra da domalanları ilave edip kısık ateşte ara sıra karıştırarak kavururuz.Pişmeye yakın olunca biraz su ilave edip pişirmeye bırakırız.Piştikten sonra ister sıcak ister soğuk servis yapabiliriz.Afiyet olsunnnnn.






3 Haziran 2009

Çikolatalı-Vişneli Yaş Pasta


Çok güzel bir yaş pasta.Ayrıca pandispanyasını hazırlamakta çok kolay.Tarifi Hülyanın sitesinde gördüm ve denedim.Çok hoşuma gitti.Kim yediyse çok beğendi, tabii bende :).Tarif için çok teşekkür ederim.Hülya'nın yazdığı şekilde aynen uyguladım sayılır:).Ufak tefek değişiklikler var.
Bu tarifimi etkinliğe gönderiyorum.


Malzemelerimiz:
Pandispanyası İçin :
  • 4 adet yumurta
  • 4 kahve fincanı toz şeker
  • 1 kahve fincanı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı kaynar su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4 kahve fincanı un
Kreması İçin:
  • 2 paket krem şanti
  • 2 paket krema
  • 1,5 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 paket krema sertleştirici
İçine :
  • Vişne , muz
    Damla Çikolata
Pandispanyayı ıslatmak için:Şekerli su ya da vişne suyu.

Yanlarına ve üstüne :Bitter çikolata ve 1 bir dilim kakaolu kek

Yapılışı:Yumurta aklarını cam ( özellikle cam ) bir kasede kıvamı koyulaşana dek çırpalım. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar çırpalım.İyice çırpılmış yumurta sarılarını ve beyazlarını karıştırıp yoğurt ve sıvıyağıda ekleyip biraz daha çırptıktan sonra elenmiş un , kakao kabartma tozu ve vanilyayı da ilave edip tahta kaşıkla biraz daha çırpıp yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kalıba dökelim.180 derece fırında pişirelim.Pandispanyamız piştikten sonra soğumaya bırakalım.Tamamen soğuduktan sonra kremamızı hazırlamaya başlayalım.
Krem şantilerimizi 1,5 su bardağı soğuk sütle çırpalım, kıvam alınca pudra şekeri krema ve krema sertleştiriciyi ekleyip tekrar çırpalım. Hazır olan kremamızı 5 dakika dolapta bekletelim .
Bu arada pandispanyamızı 4 e bölelim.Yani ben 4 e böldüm.Hülya'nın tarifinde 3 e bölün diyordu.
En üstteki katı en alta gelecek şekilde servis tabağına alınan pandispanyamızın üzerini vişne suyu ile hafifce ıslatalım.Ya da şekerli su ile.Sonra kremamızın bir kısmını sürelim.Üzerine vişne muz ve çikolataları serpiştirelim.Sonra aynı şekilde 2. katı ve 3. katı devam ettirelim.En üst katıda aynı şekilde sadece meyve yerleştirmeyelim.Sonra kremamızı pastanın her birbir tarafına kaplayalım. Kremadan üst süslememiz için 3-4 kaşık ayıralım.
Çikolatalarımızı rendeleyelim pastanın her bir tarafına kaplayalım.Kekimizide incecik parçalayıp onu da pastanın her bir tarafına serpelim.Kalan kremamızla da istediğimiz şekli verelim.Afiyett olsunnnn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger

wibiya widget

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

2.4.2009 dan itibaren

son dakika