Pages

11 Şubat 2008

BİBERİYELİ PATATES VE KÖFTE


Biberiyeli patatesi çok severiz.İlk biberiye ile tanışmamız eşimin kardeşi sayesinde oldu 4- 5 sene önce.Bu bitkinin çok faydalı olduğunu ve fırında patatesin süper olduğunu söylemişti.Biz de denedik gerçektende harika oluyor.Herkese tavsiye ederim.Gelelim tarifimize çok kolay ve lezzetli bir tarifHep göz kararı yaptığım için sadece neler katıldığını yazacağım.Sizde istediğiniz miktarlarda damak tadınıza göre ayarlaya bilirsiniz.

Malzemelerimiz :

Patates için malzememiz

4-5 adet patates

Zeytinyağı

Tuz

Biberiye

Köftemiz için malzememiz

500 gr kıyma

1 yumurta

Ekmek içi

Maydonoz

Tuz

Karabiber

Soğan

Sarımsak





Yapılışı:Köftemizi tüm malzeme ile bir güzel yoğururuz.Dinlenmeye bırakırız.O sırada patateslerimizi ince ince ve yuvarlak yuvarlak doğrarız.Zeytinyağı tuz ve biberiye ile bir güzel harmanlayıp,tepsimize yerleştiririz.Üzerne köftelerimizi sıralarız.200 derecede patatesler hafif kızarana kadar pişiririz.Afiyet olsun



Bu arada kaynımın tarifinide yazmak istiyorum.Genelde aynı adımlar fakat en büyük fark patateser kabuklarıyla pişiyor.Yani kısaca şöyle taze patatesler bir güzel yıkanır.Kabuklar soyulmadan ince ince doğranır.Zeytinyağı tuz ve biberiye ile karıştırlıp pişirilir.Taze patatesler çıkınca görüntülü olarakta yayınlarım .





Biberiye resimde gördüğünüz gibi yeşil dikenimsi bir bitki.Akdeniz iklimine sahip bölgelerde çok yetişir.Geçenlerde prenses lulunun http://papatyaprenses.blogspot.com/ sitesinde de bahsedilmişti.Yine prenses lulunun yönlendirmesiyle bu yazıya ulaştım.Kendisine buradan çok teşekkürediyorum.Ben biberiyenin faydalı olduğunu bilyordum ama bu kadar faydalı olabileceğini düşünmemiştim.

BİBERİYE MUCİZESİ

1. Esim evliligimizden once baslayan migren agrilarindan sikayetci idi ve cebinde bir suru agri kesici ilaclarla dolasir ve kriz anlarinda da 'basimi kesin de bu agridan kurtulayim' derdi. Hacettepe Tip Fakultesi'nde 1980 baslarinda MR' cekilip migren teshisi konuldu ama olumlu bir sonuc alamadik. 1983 yilinda is yerim Ankara Universitesi' nden Gazi Universitesi' ne gecince burada da MR cekilip migren teshisi konulunca migren tedavisi basladi. Verilen cesitli haplar etkili olmayinca depresyon tedavisine baslayacagiz dediler ve giderek degistilen ilaclar sonucu esim neredeyse 24 saat uyumaya basladi ilaclarin etkisi ile. Bu asamada ben tedavi ve ilaclariKestidim. Bitkisel ilac aramaya basladim ve tanidigim bir zamanlar orman bakanliginda 'tibbi bitkiler arastirma projesi' ndecalismis emekli tanidigim 'biberiye' cayini tavsiye etti. Gunde 5-6 fincan biberiye cayi tedavisine basladik ve 20-25 gun sonra migren, bas agrilari sorunlari bir daha gelmemek uzere sona erdi.

2. Ortopedist kardesime ameliyat olan sanatci Selcuk UralKardesime migreni oldugunu soyluyor ve kardesim biberiye cayini tavsiye ediyor.Selcuk Ural birkac yil once ATV televizyonundaki bir programda Migreninin ortopedist doktorunun botanikci agabeyinin tavsiyesiile gectigini soyluyor ve tesekkur ediyor.

3. Kayinbiraderimin esi Elmadag'da kizakla kayarken dusup kizakFreni demirinin ayak bilegi ile diz arasi orta bolgede V harfi seklinde Ve buyukce bir bolgede etini kemige kadar kaldirdi. Buraya dikis atildi Ancak kalkan kismin buyuklugunden 1 ay V harfiic kismindaki deri canlanmadi ve doktorlar 'bu bolgeye deri nakli yapmamiz gerekir' Dediler. Kayinbiraderimin buldugu estetik ameliyati yapacak doktor 'Amerikadan yeni bir ilac geldi once birkac gun bunu surup deneyelim, sonuc alamazsak ameliyati yapariz' dedi. Surulen yag deriyi 3-4 gun sonra canladirmaya basladi. Bu yagin uzerine baktigimda *Rosmarinus *kelimesini gorunce biberiye bitkisine olan ilgim cok daha artti. Kendi kutuphanem ve internetten yaptigim arastirmada biberiye bitkisinin iyi geldigi hastalik ve sorunlar 100'u cok asinca arastimayi kestim bu kadaryeter diye.

4. Biberiye yagini yazlik evimiz goturduk. Agabeyimin torunlari Dusup veya kosarken baslarini veya eller ve ayaklarini bir yerlere carptiginda evde baslayan telasa hic gerek olmadigini soyleyip bu yagi suruyordum ve sismesi, morarmasi veya agrimasigereken bolgelerde bunlarin hic biri gerceklesmiyodu.

5. Esimin isyerinde arkadasinin babasinin ayaklarinda diz altibolgesinin dolasim bozuklugu nedeniyle ayaklari soguk idi. Biberiye cayi ile bu sorunlari cozuldu.
6. Cok yasli komsumuzun 2 yildir geceleri uyuyamama sorunu vardi. Damadi Ankara'da bir devlet hastanesinde beyin cerrahi docent de cozum bulamamisti uyku sorununa. Biberiye cayi icmeye basladiktan sonra gece de gunduz de uyumaya basladi.

7. Yine ayni cok yasli komsumuz gut hastaligindan da muzdarip idi Ve kaninda urik asit yuksek cikiyordu. Biberiye cayi ile bu sorunu da cozuldu.

8. Kayinpederim boyun kireclenmesinin sonucunda boynu tamamen Hareketsiz duruma gecti. Doktorlar ameliyat yapamayiz boyle idare et dediler. Biberiye yagi ile yaptigi masajlar sonucu 1 hafta sonra boynunu hareket ettirmeye basladi.

9. Kizim kosarken carptigi eli mosmor oldu. Biberiyeyagini surduk,2 saat sonra morluk gecmeye basladi. Akraba doktora soruyorum oyle morluk normal ne kadar zamanda gecer diye ve 2 gunde gecer diyor.

10. Biberiye yagi ecza dolabimizda artik yerini almisti. Bir yerin mi agriyor (ornegin bas agrisi) sur biberiyeyi en azindan gecici olarak Agri gecsin. Bir yerin kesildi mi, cizildi mi sur biberiye yaginicok suratli olarak iyilessin.Umarim arkadaslar icin bu bilgiler yararli olur.

Prof. Dr. Turhan USLU

3 yorum:

NiNo dedi ki...

ellerine saglik kofteler super

Feyza Fidan dedi ki...

Sevgili Sevgi :)))
Köftelere hayranlıkla baktım, biberiyeyle ilgili yazınıda hayretle aaaaaa aaaaaa nidalarıyla okudum..Çok teşekkürler böyle güzel bilgileri paylaştığın için:))
Ellerin dert görmesin,
Sevgiler..

. dedi ki...

Mmmm...mis gibi görünüyor biberli patates köfte elinize saglik.
PEYNIRLI PASTA ICIN:
QUARK Türkce sözlükte tuzsuz beyaz peynir veya lor peyniri geciyor.Hangisi bildigimiz süzme tadindaysa onu kullanin.
Bildigimiz taze süzme peyniri.
HAYIRLI CUMALAR DILERIM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered By Blogger

wibiya widget

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

2.4.2009 dan itibaren

son dakika