
31 Aralık 2008
24 Aralık 2008
PRENSES TATLISI-Yalancı Tavuk Göğsü

Bizim evin en sevilen tatlılarından biri.Bu tatlıya verebileceğim puan 10 üzerinden 10 dur.Her sunumla farklı bir görünüme bürünen,tadı ile herkesi etkileyen bir lezzet.Gelelim tarifimize.
Malzememiz:
1 kg süt.
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
125 gr margarin
1 su bardağı süt
1 paket vanilya
Üzeri için:
Çikolata sosu
veya
Çilek sosu
veya
Tarçın
veya
Hindistan cevizi
Kısacası siz ne isterseniz.Hepsi de güzel olur.


1 Aralık 2008
Hamsi Tava



21 Kasım 2008
Aşama Aşama SU BÖREĞİ

Su böreği.Adıda tadıda müthiş bir lezzet.Hele bir de usta ellerden çıktımı harika olur.Bana su böreği denildiği zaman hep zor bir börek gibi algılardım.Ama sonunda ben de öğrendim.Hem de usta bir elden öğrendim.İlk başta teyzemle birlikte yaptık, sonradan tek başıma.Eğer sizde benim gibi bu konuda acemiyseniz sizler için aşama aşama görüntüledim.
Bu tarifimi susamçörekotunun düzenlediği PDÇS-30 etkinliğine gönderiyorum.
Gelelim tarifimize.
Malzememiz:
4 yumurta
0,5 su bardağı su
Tuz
Aldığı kadar un
İç malzememiz:
0,5 kg dana kıyma
3-4 adet soğan
0,5 su bardağı su
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
Yapılışı:Öncelikle hamurumuz hazırlanır.Diğer taraftan kıymamız suyun içinde pişirilmeye bırakılır.İçine ince ince kıyılmışsoğanımız katılır.Maydanozlarda ince ince kıyılır.Baharatlarla birlikte ilave edilir.Güzelce pişirilir.Hamurumuz 9 bezeye ayrılır.Açabildiğimiz kadar açılır.Bir kenarda bekletilir.Alta ,ortaya ve üste gelecek olan parçalar hariç diğerleri dörde bölünür ve suya atılır.Öncelikle alta gelecek olan yufka tepsiye serilir.Tabii tepsimiz güzelce yağlanır.Tepsinin üzerine susam ve çörekotu serpilir.Sonra dörde böldüğümüz yufkalar teker tekerocak üstündeki kaynar suya atılır ve soğuk suya çıkartılır.Sonra suyu süzdürülür.Ve tepsiye sıralanır.Tam ortasına gelince hazırladığımız iç her tarafına yayılır.Üzerine dörde bölmediğimiz ve suya atmadığımız yufka serilir.Tekrar aynı işleme devam edilir.Dörde böldüğümüz parçalar bitene kadar.En üstüne yine suya atmadığımız yufka serilir.Ocak üstünde bütün ocaklar açılarak kısık ateşte tepsiyi çevire çevire pişiririz.Bir tarafı pişince diğer tarafını da pişiririz.Sonra sıcak sıcak servise sunarız.Afiyet olsun.
Çok güzel bir lezzet.Mutlaka deneyin.




Isırgan Otu ve Faydaları


Egzema ve egzemaya eşlik eden baş ağrıları ısırgan otu çayı ile iyileştirileilirler. Isırgan otu, böbrek ve mesane taşı oluşumuna karşı da kullanılabilir. Böbrek hastalıkları ve zorlu baş ağrıları genellikle bir arada görülürler. Egzemalar genellikle dahili bir nedene dayandıklarından, onları içerden, kan temizleyici bitkilerle iyleştirmek gerekebilir. Isırganotu, en başta gelen kan temizleyici ve aynı zamanda kan yaptırıcı bir bitkidir. Böylece, pankreas üzerinde de çok olumlu etkileri olduğu için, ısırganotu çayı ile kandaki şeker düzeyi düşürülebilir. İdrar yolları hastalıkları ve iltihapları, da bitki çayı ile iyileştirilebilirler. Aynı zamanda da dışkılama kolaylıkları sağladığından, bir ilkbahar kürü için özellikle önerilir.
İlkbaharda ve sonbaharda filizlendiğinde, onunla 4 haftalık bir çay kürü yapmak önemlidir. Sabahları aç karnına, kahvaltıdan yarım saat önce bir bardak ve gün boyunca 1-2 bardak çayı yudumlanarak içilebilir. Bu tür çay kürlerinden sonra kişi kendini anlatılamayacak kadar iyi hissedebilir. Ayrıca bu çayın lezzeti hiç de kötü değildir. Ama duyarlı kişiler, ona biraz papatya veya nane ekleyerek, lezzetini ve kokusunu değiştirebilirler.
Isırganotu, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında, dalak hastalıklarında, solunum sistemi balgamlanmasında, mide kramplarında ve ülserlerinde, bağırsak ülserlerinde ve akciğer hastalıklarında öncelikle önerilir.
Değerli etken maddeleri (Potasyum tuzları, organik asitler-formik asit, histamin, asetilkolin ve Vitamin C) alabilmek için, çay hazırlanırken, yapraklar yalnızca haşlanır (kaynatılmaz). Isırganotu, koruyucu olarak da günde bir bardak içilebilir.
Mikroplu hastalıklarda ve mikrop salgılanan hallerde de bitki çok iyi bir yardımcıdır. Belirli bir yaştan sonra bedendeki demir miktarı azalmaya başlar. Bu nedenle, yorgunluk ve bitkinlik halleri görülür, kişi yaşlandığını düşünmeye başlar ve verimliliği giderek azalır. Işte bu durumlarda, demir içerikli taze ısırgan otu ile çok olumlu sonuçlar alınabilir. Bir ısırgan otu küründen sonra, kişi kendini çok kısa bir süre içerisinde eskiye oranla çok daha rahat hisseder, enerji ve çalısma gücü geri gelir, dış görünüm olarak da belirgin bir düzelme başlar.
Safrakesesi rahatsızlığı ve kansızlık durumlarında da bitki çayı fayda sağlayacaktır.
Ödemlerde, ısırganotu bedendeki fazla sıvıyı emerek büyük yararlar sağlar.
Kan yaptırıcı özelliği sayesinde, kansızlık solgunluklarında, alyuvarlar eksikliğinde, anemi de yardımcı olur.
Herhangi bir alerji rahatsızlığı çekenler (bahar nezlesi dahil) uzun bir süre ısırganotu çayı içebilirler.
Bitki, soğuk algınlığına yatkınlığı önler, romatizma ve gut hastalıklarında yardımcı olur.
Taze ısırganotu yaprak ve kökünün kaynama suyuyla baş yıkanabilir ve saçlar canlanarak, sık bir biçimde büyümeye başlarlar. Her tür saça özellikle iyi gelen ısırganotu tentürünü herkes kullanabilir. Kafa derisi kepeksiz, saçlar sık, yumuşacık ve parlak!
Damar tıkanıklıklarında da (baldırlarda), ısırganotu çok büyük yardımlar sağlar. Bu hastalığı çeken bazı kişiler, ağer zaman geçirmeden, ısırganotu kökü ayak banyoları yapacak olurlarsa, olası bir bacak empütasyonundan kurtulabilirler.
Her tür kramp, nerden gelirse gelsin, kan dolaşımı bozukluğunun habercisi olabilir. Böyle durumlarda, bitkinin kaynama suyula masaj veya banyo yapmak fayda sağlayacaktır. Bu durum, koroner damarlarının daralması gibi özel durumlarda da geçerlidir. Belden yukarısı banyo küvetine doğru eğilir ve kaynatılmış bitkinin ılık suyuyla kalp bölgesine hafifçe masaj yapılır.
Siyatik, lumbago ve kollarda, bacaklarda oluşan sinir iltihaplanmalarında, ağrılı bölgelere, yapraklı taze ısırganotu dalı hafifçe sürülür. Örneğin siyatikte, ayak ekleminden başlamak üzere, dıştan kalçaya kadar ve oradan da bacağın iç tarafından topuğa kadar yavaşca sürülür. Bu iki kere daha yenilenir ve son olarak, kalçadan başlayarak aşağı doğru inilir. Gerektiğinde daha başka bölgelere de aynı biçimde uygulanır. Isırganotunun sebep olduğu kaşıntıyı önlemek için, işlem sonunda o bölgeler pudralanır.

Kullanılan bitki ne kadar taze olursa, şifalı gücü de o kadar fazladır. Kış için bir miktar stok yapmayı da unutmayın ve kurutacağınız bu ısırganları mayıs ve haziran ayının güneşli günlerinde toplamaya dikkat edin. Kendi sağlığınız için bir şeyler yapabildiğinize sevinin! Ama ama en önemlisi sadece ihtiyacınız kadar bitki toplayın. Eğer sadece yaprak ve saplara ihtiyacınız varsa kesinlikle bitkiyi köküyle beraber sökmeyin. Bir bölgedeki tüm bitkileri tamamen koparmayın. Gelecek yıllarda da bitkinin neslini sürdürmesine izin verin!
Kullanım Biçimleri:
Çay Hazırlamak:

Yaprak Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu, orta boy bir su bardagı dolusu kaynar suyla haşlanır , 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak yeni demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında tatlandırılmadan içilir. Kokusunu veya tadını rahatsız edici bulanlar çaylarına biraz nane ilave edebilirler.
Kök Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine getirilir, 4-5 dakika kaynadıktan sonra, ateşten indirilip 5-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.
Tohum Çayı: Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak su ile haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, yemeklerden yarım saat önce soğutulmadan içilir.
Isırganotu Tentürü: Ilkbaharda veya sonbaharda sökülen kökler bol suda iyice yıkanır, elden geldigince ince kıyılır ve bir sisenin bogazına kadar doldurulur. Köklerin üstüne çıkacak kadar 35-40 derece etil alkol eklenir, hergün çalkalanarak güneste 14 gün boyunca bekletilir ve süre sonunda bir tülbentten geçirilerek süzülür. Koyu renkli siselerde, serin bir yerde yıllarca saklanabilir.
El ve Ayak Banyoları: Iki avuç dolusu yıkanmıs kök, sap ve yaprak, 5 litre soguk suya konularak, 10-12 saat bekletilir ve sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır. Banyo sırasında bitkiler suyun içinde kalabilir. Bu banyo suyu, yeniden ısıtılarak, 2-3 kere daha kullanılabilir.
Saç Yıkamak: 4-5 avuç taze veya kurutulmus yaprak, 5 litre suya koyulur, agır ateste kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5 dakika demlendikten sonra süzülür. Kök kullanıldıgında ise, 2 avuç dolusu ince kıyılmıs kök, 10-12 saat soguk suda bekletilir, sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır ve demlenmesi için 10 dakika beklendikten sonra süzülür. Bu durumda, saç yıkamak için sodalı sabun gerekir.
Referanslar:
1-"Gesundheit aus der Apotheke Gottes" "Tanrı'nın Eczanesinden Saglık", Maria Treben
2-Türkiye'de Bitkilerle Tedavi, Prof.Dr. Turhan Baytop, I.U Eczacılık Fak.
3-"Bir Yudum Sağlık", N.Eröztürk, Anahtar yayınları, İstanbul,2000 4-"Maria Treben's Heilerfolge","Maria Terben'in Tedavi Başarıları", M.Treben,Çev.:Niyazi Eröztürk
18 Kasım 2008
Tost Ekmeği Salatası

Çok güzel ve çok özel bir salata.Masada görüntüsü le kendine hayran bırakıyor.Tadı da bir o kadar lezzetli.Bu tarifi ufuk mutfaktadan aldım.Kendisine buradan teşekküretmek istiyorum.
Bu tarifimi susamçörekotunun düzenlediği PDÇS-30 etkinliğine gönderiyorum.Kendisine kolay gelsin .
Malzememiz:
1 paket tost ekmeği
1 adet ufakça haşlanmış tavuk göğsü
200 gr kadar süzme yoğurt
200 gr kadar mayonez(Ben mayonez kullanmadım hepsini yoğurtla yaptm.)
2 diş sarımsak
Tuz
1 su bardağı süt.( her tost ekmeği diliminin üstüne bir çorba kaşığı dökmek için )
1 adet haşlanmış yumurta
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı pul biber
Yeterince dereotu ( süslemek için )
Hazırlanışı: Önce tavuk göğsünü tuzla beraber haşlayın. Haşlandıktan sonra sarmısakla beraber rondoya atarak iyice parçalayın. Süzme yoğut ve mayonezi bir kapta iyice karıştırın, karıştırdığınız malzemeyi ikiye ayırın. Yoğurtlu karışımın ayırdığınız bir parçasına, tavuklu malzemeyi ekleyerek, bunu da iyice karıştırın.Tost ekmeğinden bir tane alarak, bir kaşık sütle ıslatın, üstüne tavuklu karışımdan güzelce sürün, iç malzemeyi hafif kalın bırakabilirsiniz.İkinci tost ekmeğini yine sütle ıslatarak , az önce üstüne iç harcı sürdüğünüz dilimin üzerine yerleştirin ve onun üzerine de iç harcından döşeyin.Tüm tost ekmeği dilimleri bitinceye kadar bu işlemi devam ettirin. Ekmekler aralarında harçlarla beraber bir kule gibi üst üste konacak. Sonra kulenin en altından ve en üstünden dikkatlice tutarak , kullanacağınız servis tabağına yatay baton oluşturacak şekilde yatırın. Ayırdığınız yoğurt-mayonez karışımından çok az bir miktar ayırarak kalan kısmı, pasta kaplar gibi ekmeklerin üstünü kaplayın. ve üstüne aleminyum folyoyu çok gevşekçe kapatarak buzdolabına koyun ve bir gece bekletin. Servis yapacağınız zaman salatayı dolaptan çıkarın, az miktarda ayırdığınız yoğurtlu, mayonezli karışımla, folyonun bozduğu üst kaplamasını düzeltin. Bir adet yumurtayı haşlayın, sarısı ve beyazı ile birlikte rendenin küçük tarafı ile rendeleyin. Resimde görüldüğü gibi verev verev salatanın üstüne dökün, aynı şekilde nane ve pul biberi de dökün.Dereotunu yıkadıktan sonra, iri dallarından ayırın ve pasta salatamızın etrafına düzgünce yerleştirin. Tost ekmeği salatası servise hazırdır. Afiyet Olsun...

7 Kasım 2008
Krem Şantili Puding

- 1 lt süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı kakao
- 2 yemek kaşığı pirinç unu
- 2 yemek kaşığı mısır nisastası
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı süt
- 1 paket krem şanti
5 Kasım 2008
Tarçınlı Minik Çörekler

Sevgili elma şekerinin minik çöreklerinden bende yaptım.Çok sevimli çörekler.Ayrıntılı bilgi için elma şekerini ziyaret edebilirsiniz.
Malzemelerimiz:*500 gr un
*1 paket kuru maya (ben instant maya kullandım)
*50 gr +75 gr şeker
*Bir fiske tuz
*200 ml + 1 yemek kasigi süt
*1 yumurta + 1 yumurta sarısı
*5 yemek kaşığı sıvıyağ
*1 kahve kaşığı tarçın
*100 gr tereyağ yada margarin
Üzeri için: Pudra şekeri
Yapılışı:500 gr unu,mayayi,50 gr sekeri ve bir tutam tuzu bir kabin icine alin karistirin.200 ml ılık sütü 1 yumurta ve sıvı yağıda ilave edip kulak memesi kıvamında yoğurun.Üzerini örtüp 30-40 dakika kadar mayalanmasını sağlayın.Dinlenmis hamuru 2 esit parcaya bölüp dikdörtgen şekilde açın ve her iki dikdörtgen hamurun üzerine 75 gr seker ve tarcini ve oda sicakliginda erimiş tereyağını karıştırıp iyice sürün ve rulo yapin.Rulolari verevine ücgen şeklinde kesin.Sonra üçgenlerin tam ortasına kaşığın sapı ile bastırın bastırın.Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye dizin. 15 dakika tepside mayalandırın.
1 yumurta sarısına 1 yemek kaşığı süt ekleyip tarçınlı mini çöreklerin üzerine sürün.Önceden isitilmis 175 dereceli firinda 20-25 dakika üzeri kizarincaya kadar pişirin.Üzerine bolca pudra sekeri serpip servis yapin...Afiyet olsun.....
3 Kasım 2008
SODALI KEK

Bu tarifimini PDÇS - 29 etkinliğine gönderiyorum.Karabiberin mutfağına da kolay gelsin diyorum.
Gelelim tarifimize .
Malzememiz:
- 4 yumurta
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 su bardağı un
- 1 şişe soda
- 1 paket vanilya
- 2 kaşık kakao
Yapılışı:Kakao hariç bütün malzememiz güzelce karıştırılır. Hamurumuzun yarısını kek kalıbımıza dökeriz ,diğer yarısını da kakao ile karıştırıp onu da diğer hamurun üzerine dökeriz.Kekimizi fırına sürüp 180 derece de pişiririz.Afiyet olsun.
29 Ekim 2008
TAVUK ŞİŞ

Çok kolay ve çok lezzetli bir yemektir tavuk şiş.
Malzememiz:
- 2 tane tavuk göğsü.
- Tuz
- Kırmızı biber
- Kekik
- 1 yemek kaşığı salça
- 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
- 4 -5 tane taze biber
- 2 tane domates

23 Ekim 2008
DOMATES ÇORBASI

Malzememiz:
- 2 yemek kaşığı domates salçası.
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı süt
- Su
- Servis yaparken kaşar peyniri rendesi
- Tuz
Yapılışı:Tereyağı tencerede eritilir.İçine salça ilave edilir.Güzelce kavrulur.Sonra un ilave edilir.Oda kavrulur.Bu karışıma tuz ve bir su bardağı süt soğuk olarak eklenir.Karıştırılır.Arzu ettiğiniz kıvama gelene kadar su eklenip pişirilir.5 dakika kadar kaynatılır.
Uluslararası Arkadaşlık Ödülü / Friendship Around The World Award

16 Ekim 2008
HAŞHAŞLI EKMEK

Ekmek makinasında yaptığım bir ekmek .Aslında ben yapıyorum demek makinaya biraz haksızlık olur.Ben sadece malzemeleri koyuyorum gerisini kendisi hallediyor.Teşekkürlerr bizi teknolojinin güzelliklerini sunanlar.Gelelim tarifimize.
Malzememiz:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 4 su bardağı un
- 1,5 su bardağı su
- 3 yemek kaşığı haşhaş
- 3 yemek kaşığı susam
- 2 çay kaşı tuz
- 2 çay kaşığı instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı süt tozu
Yapılışı:Bütün malzememizi yoğurma kabına koyarız.Sadece bir yemek kaşığı susam ve bir yemek kaşığı haşhaşı ayırırız.Makinamızı ekmek yapma ayarında çalıştırırız.Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurun üzerine susamı ve haşhaşı serpiştiririz.Gerisini makinaya bırakın o halleder.

13 Ekim 2008
FASULYE ÇORBASI

Malzememiz:
1 kase küçk küçük doğranmı fasulye
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 yemek yaşığı un
1 yumurta
Tuz
Su
2 yemek kaşığı tereyağı
Kırmızı biber
Yapılışı: Öncelikle küçük küçük doğranmış fasulyeler su içinde pişirilir.Üzerine su ,yoğurt,un,tuz ve yumurta karışımı eklenir.Kıvam alıncaya kadar pişirilir.Üzerine kırmızı biberli tereyağı dökülür.Afiyet olsunnnnn.( Aynı yoğurt çorbası gibi pişirilir.Sadece nane eklenmez.)
9 Ekim 2008
SÜTLAÇ

En güzel sütlü tatlılardandır sütlaç.Hele fırında sütlaç bir harika olur.
Malzememiz:
*1 litre süt
*1 çay bardağı pirinç
*Pirinçleri pişirmek için su
*2,5 yemek kaşığı pirinç unu
*1 su bardağı şeker
*1 yumurtanın sarısı
*1 paket vanilya
Yapılışı:Pirinci yıkayıp su ile pirinçleri pişirelim.Süt,pirinç unu,yumurta ve şekeri güzelce karıştrıp pişen pirinçlerle birlikte kaynatalım.Pişmeye yakın vanilyayı ilave edelim.Karıştırarak kaynayana kadar pişirelim. Fırına dayanıklı kaselere boşaltıp fırın tepsisinin dibine biraz su koyup, kaseleri tepsiye dizelim. 200 derece ısıtılmış fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirelim. Soğuyunca servis yapalım..Afiyet Olsun.

7 Ekim 2008
CEVİZLİ KURABİYE

Kurabiye severler bu tarifi okumadan geçmeyin.Tam anlamıyla mükemmel bir kurabiye.Ağızda hemen dağılan bir kurabiye istiyorsanız hiç düşünmeden acaba nasıl olur ki demeden hemen yapın.Oldukca da mütevaziyim değil mi ama öyle.Kim yediyse çok beğeniyor.Hadi siz de yapın.
Malzememiz:
2 yumurta ( bir tanesinin beyazı üstüne olacak)
Yarım su bardağından biraz fazla toz şeker.
1 su bardağı nişasta
125 gr tereyağı yada margarin
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 - 2,5 su bardağı kadar un (kulak memesi yumuşaklığında olacak)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 avuç ceviz ( hamurun içi için)
1 avuç ceviz (kurabyelerin üstüne)
Yapılışı:Bütün malzemelerimiz güzelce karıştırılır.Yuvarlak şekil verilir.Üzerine yumurta beyazı sürülür.Sonra da ceviz serpilir.180 derece de pişirilir.Afiyet olsunnnnn...
6 Ekim 2008
BAKLAVA

Ben bu baklavayı çok severim.Ev baklavası olacak hemde iri taneli cevizli.Üfff harika olmaz mı.Yanında da zeytinyağlı yaprak sarma.Tatlıyı yerken boğazınız tatlıdan yandımı arkasından sarma.Sonra tekrar tatlı.Çok güzel oluyor.Yani ben çok seviyorum.Sanırım bana eski bayramları hatırlatıyor.Annem bayramda konuklarımıza baklava ,sarma ve börek ikram ederdi.Ben de bu geleneği sürdürmek istiyorum.Mümkün olduğunca da yapmaya çalışıyorum.Lezzet olarakta tutturmuyorum dersem yalan olur.Eeee artık tarifi verelim.Çok gevezelik ettim.
Malzememiz:
Hamuru için:
1 su bardağı süt
4 su bardağı un
1 yumurta
1 kahve kaşığı karbonat
125 gr tereyağı
1 çay kaşığının ucuyla azıcık tuz
Açmak içi:
1 paket buğday nişastası
İçi için:
Arzu ettiğiniz kadar ceviz
Üstü için:
125 gr tereyağı
Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Limon suyu ( yarım )
Yapılışı:Derin bir kabın içinde süt,yumurta,eritilmiş tereyağı ve tuz güzelce karıştırılır.İçine karbonatla un ilave edilik güzel bir hamur elde edilir.10 dakika dinlendirilir.Dinlenen hamur 4 parçaya bölünür.Her bir parçada 20 parçaya bölünür. Toplam 80 parça olacak.Küçük küçük yemek yemek tabağı büyüklüğünde açılır.Araları bol bol nişastalanır.Üst üste 10 ar tane konulur.Hepsi birlikte merdane ile tepsi büyüklüğünde açılır.Yani bir açışta 10 tane parça açılmış oluyor.Tepsimize yerleştirilir.Üzerine ceviz dökülür.Aynı işlem tekrar edilir.Bütün hamurlar bitene kadar.Sonra baklavamız dilimlenir.Üzerine tereyağı eritilip gezdirilir.190 derecede altı üstü kızarana kadar pişirilir.Tatlımızı ne zaman hazır olmasını istiyorsak o zaman şerbetini hazırlarız.Şerbetimiz ılık olarak dökülür.Afiyet olsunnnnnnnnnnn.
Not:Bu tatlımız tek tak açılan baklavalardan çok daha güzel oluyor.Kesinlikle tavsiye ederim.

20 Eylül 2008
KIYMALI YUMURTA

Geçen gün canım kıymalı yumurta çekti.Hemen akşamına hazırladım.Uzun süredir de yapmıyordum değişiklik oldu.
Malzememiz:
250 gr kıyma
2 orta boy soğan
1 domates
2 yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
4 tane yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
Sıvı yağ
Yapılışı:Soğanlarımız ince ince yemeklik doğranır.Yağda biberle birlikte sotelenir.İçine kıyma katılır.Güzelce kavrulur.Sonra küçük doğranmış domates,salça,tuz,kırmızı biber,karabiber ilave edilir.Hepsi piştikten sonra yumurtalar tek tek kırılır.Üzerine kızdırılmış kırmızı biberli tereyağı dökülür.Kısık ateşte tavanın kapağı kapatılarak yumurtaların pişmesi sağlanır.Afiyet olsun ...
16 Eylül 2008
MANTAR ÇORBASI

Malzemeler :1 kase mantar (İnce ince kıyılmış 3-4 mantar)
1 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı un
1 soğan
1 su bardağı süt
1 tutam maydanoz
Su
Tuz
Yapılışı :Tereyağı tencereye alınarak eritilir. Üzerine doğranmış soğan ve mantar eklenerek sotelenir. Daha sonra 3 çorba kaşığı un eklenir.Kavrulduktan sonra üzerine soğuk süt, sonra soğuk su ve en son sıcak su eklenir.Tuzu ayarlanarak pişmeye bırakılır. Pişince üzerine ince doğranmış maydanoz serpilerek servis yapılır. Afiyet olsunnnn.
13 Eylül 2008
KIYMALI PATATESLİ PATLICAN KAVURMA

Malzememiz:
1 büyük soğan
3-4 diş sarımsak
1 tane patates
4-5 tane küçük patlıcan
250 gr kıyma
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
1 tane domates
2-3 tane yeşil biber
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
Yapılışı: Patlıcanlarımız güzelce soyulur ve küçük küçük doğranır.Tuzlu suda bekletilir.Soğanımız ince ince doğranır,sarımsaklarımızda doğranır ve zeytinyağında sotelenir.Yeşil biberlerimizde küçük küçük doğranır ve soğanların içine ilave edilir.Kıymamız da katılır ve kısık ateşte güzelce kavrulur.Kıymamız pişmeye yakınken patlıcan, salça,karabiber,kırmızı biber,tuz ,küçük küçük doğranmış patates ve domateslerde ilave edilir.Kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirilir.Piştikten sonra pilavın yanında servis edilir.Afiyet olsunnnnnn.
10 Eylül 2008
GÜLLAÇ

Malzememiz:
250 gr güllaç
7 su bardağı süt
2 su bardağından biraz fazla toz şeker
1 paket vanilya
İsteğe göre 1 su bardağı kadar ceviz ,fındık,fıstık
Yapılışı:Önce sütü kaynatalım içine toz şekeri ve vanilyayı ilave edelim.Şeker eridikten sonra bir tepsiye şekerli sütten biraz dökelim.El yakmayacak ısıya geldikten sonra güllaç yapraklarını tek tek yumuşatıp diğer tepsiye alalım.Sırayla dizelim.250 gr da 10 tane güllaç yaprağı oluyor.5. yapraktan sonra araya ceviz,fındık,fıstık artık hangisini tercih ederseniz serpelim.Aynı işleme devam edelim.Güllaç yaprakları bittikten sonra geri kalan sütüde güllaçların üzerine dökelim.İstediğimiz gibi süsleyip 4- 5 saat sonra servis yapabiliriz.Afiyet olsun. (Bu arada yazmayı unuttum eğer gülsuyunu seviyorsanız sütün içine gülsuyu da ilave edebilirsiniz)

18 Ağustos 2008
PATATES YOĞURTLAMASI

Patates yoğurtlaması bilirmisiniz bilmiyorum.Ama benim canım babam sağolsun çok sever.Masada patates yoğurtlaması oldu mu başka şeye bakmaz.O yüzden de annem çok yapar.Tarifimi yine pratik köşeye aldım çünkü çok kolay .Denemek isterseniz.
Malzememiz:
2 -3 tane haşlanmış patates.
1 kase sarımsaklı yoğurt
Üzerine kızdrılmış kırmızı biberli tereyağı ya da zeytinyağı
Yapılışı: Haşlanmş patateslerimiz küp küp doğranır.Üzerine sarımsaklı yoğurdumuz dökülür.Onun üzerine de kızdırılmş kırmızı biberli yağımız gezdirilir.Masamızda servise hazırdır.Afiyet olsunnnnn.
16 Ağustos 2008
MİLFÖYLÜ BÖREK
Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bizlere de şöyle buyurmuştur:
"Şaban ayının yarısı (Berâet gecesi) gelince: gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Cenâb-ı Allah o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu; onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu; rızık vereyim. Şifâ dileyen yok mu;şifâ vereyim. ""Allah Teâlâ Şaban'ın onbeşinci geresi (Berâet gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar. " (İbn Mace, İkametü's-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38).

Çok kolay ve de lezzetli bir böreğe varmısınız.Bu böreğin tarini atasofrasından almıştım.İyiki de almışım.Milföy hamurundan yapılan börekler genellikle ben milföyden yapıldım der.Ama bu börekte kesinlikle milföy tadı olmuyor.
Tarifimiz çok kolay.Belli miktarda malzeme söylemeyeceğim.Ne kadar arzu ederseniz.Kare şeklinde olan milföy hamurlarımızı bol unla inceltebildiğimiz kadar incelteceğiz.İçine istediğiniz börek içinden koyup sararak tepsimize sıralayacağız.Üzerine yumurta sarısı sürüp ,susam ve çörekotuda serptikten sonra fırına vereceğiz.180 derecede pişirdikten sonra sıcak sıcak servis yapacağız.Tarifimiz bu kadar afiyet şeker olsun.

12 Ağustos 2008
ETLİ YAPRAK SARMA

Kim sevmez ki yaprak sarmasını.Üzerine de sarımsaklı yoğurt oldumu tamam artık.Gelelim tarifimize.
Malzememiz:Yine göz kararı olacak,artık idare edin .
250 gr dan biraz fazla kıyma
Yarım su bardağı kadar pirinç
1 tane orta büyüklükte soğan
Maydanoz
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı
Asma yaprağı
Yapılışı:Önce yapraklarımız haşlanır.Yapraklar haşlanırken bir kabın içine etimiz,pirincimiz,ince ince doğranmış soğanımız,yine ince doğranmış maydanozumuz,tuzumuz ,karabiberimiz ve de salçamız konularak bir güzel yoğurulur.Sonra teker teker yapraklarımız sarılır.Çok emekli bir iş.Ama lezzeti için bu emeğe değer.Çok sıkı sarmayalım tencereyede sıkı bir şekilde dizmeyelim.Tenceremiz dolduktan sonra üzerine tavada tereyağlı salça hazırlayıp sarmaların üzerine dökülür.Bir miktarda su eklenir.Suyun miktarı sarmaların üzerini geçmemeli.Yaklaşık yarısı kadar olmalı. Artık sarmalarımız pişmeye hazırdır.Sarmalarmız piştikten sonra sarımsaklı yoğurtla servis yapalım.Afiyet olsunnn ...
18 Temmuz 2008
ANNANE KURABİYESİ
Bu kurabiyeler bizim evde çok tutuldu.Hem çok hafif hemde yumuşacık oluyor.Yani ağızda dağılan bir kurabiye değil.Ama çayın yanında mükemmel bir lezzet.Tarifi portakal ağacından aldım.
Malzememiz:
250 gr yumuşak margarin
1 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
4 yumurta (2 tanesinin sarısı üzerine)
Un (5,5 su bardağı kadar )
Yapılışı: Un hariç tüm malzemeyi karıştırın,azar azar un ekleyin. Bu arada hamuru devamlı yoğurun.Yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle simit yapacakmış gibi uzun çubuk şekli verin. Çubuğun bir ucunu hafifçe kıvırın. Diğer ucunu bunun etrafına dolayın. Yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün ve toz şeker serpin. önceden ısıtılış 180 derece de kurabiyelerin üzerleri kızarana kadar pişirin.
Bu kurabiyenin püf noktası hamurun kıvamının iyi ayarlanması gerekli.Hamurumuz biraz sert olursa çok sert kurabiyeler elde edebilirsiniz.Hamurumuz kulak memesinden biraz daha yumuşak olacak.Şekil vermek biraz zor oluyor elimizi unlayarak daha kolay şekil verebiliriz.Bir de fırından çıkardıktan sonra üzerine temiz bir bez örtersek sert halinden kurtulmuş oluruz.
Bu da yuvarlak yaptıklarım.Şekil vermek daha kolay oluyor. :)
30 Haziran 2008
CEVİZLİ ÇÖREK
Çok sevdiğim cevizli çörek tarifini tekrar Huriye'nin düzenlediği http://kelebeklisaniyeler.blogspot.com/ PDÇS-26 etkinliği için yayınlamak istiyorum.Bolu'nun Seben ilçesinde bu çörek çok meşhurdur. Huriye'ciğim davetin için çok teşekkürederim.Sana kolay gelsin diyorum.Sevgilerle .
Malzememiz
Hamuru için:
1 Kg un
Pakmaya(bir paket)
Tuz
Ilık su
İçi için:
2 büyük soğan
1-1.5 su bardağı ceviz
1 su bardağı sıvı yağ
kırmızı biber
tuz
Yapılışı: Elenmiş unu yoğurma kabına dökün.Ortasını havuz gibi açın.Mayayı ve tuzunu ilave edin.Ilık su ile kulak memesinden daha yumuşak kıvamda bir hamur yapın.Mayalanmasını bekleyin.Diğer tarafta içini hazırlayalım.Önce soğanları yemeklik doğrayalım.Yağda kavuralım.İçine dövülmüş ceviz ,tuz,kırmızı biber koyup kavurmaya devam edelim.Bir büyük digerleride iri bir mandalina büyüklüğünde bezelere ayıralım.8 -10 küçük beze.Önce büyük bezeyi açalım.Yağlanmış tepsiye serelim.Ortasına cevizli içten sürelim.Diğer bezeleri açıp daha küçük boyutta açıp tepsinin ortasındaki büyük bezenin üzerine sırası ile bir kat hamur bir kat iç olarak yerleştirelim.Etrafından sarkan hamuru üzerine kapatalım.Üzerine bastırarak tepsinin şeklini almasını ve biraz incelmesini sağlayalım.Üzerine sulandırılmış yoğurt sürelim.Fırına verelim.Fırın soğuk olacak. 200 derecede pişirelim.Üzeri kızarınca fırından çıkaralım.Biraz soğuduktan sonra kesip ikram edelim.
AFİYET OLSUN
28 Haziran 2008
İRMİK HELVASI

Siz de severmisiniz bilmiyorum ama benim çok sevdiğim bir tatdır.Tatlı krizim tuttuğundan şip şak hemen irmik helvası yaparım.
Malzememiz:
*1 su bardağı irmik
*1 su bardağı toz şeker
*1 su bardağı süt
*Yarım bardaktan bir parmak fazla su.(sıcak olacak)
*Yarım çay bardağı sıvı yağ (genelde göz kararı ölçerim yağ miktarını )
*Arzu ederseniz fıstık, ceviz
Yapılışı:Yağı teflon tencereye dökelim ve kızdıralım.İçine irmiği dökelim.Ceviz ya da fıstık arzu ederseniz onu da ilave edelim. Yavaş yavaş pembeleşinceye kadar kavuralım.Sonra şekeri ilave edelim .Kısık ateşte bir iki kez karıştıralım.İçine sütü ve suyu da ilave edip karıştırdıktan sonra kapağını kapatalım.Kısık ateşte pişirelim.Ara sıra karıştıralım.Katılaşınca altını kapatıp bir süre bekleyelim.Biraz soğuduktan sonra afiyetle yiyelim.Afiyet olsun.

27 Haziran 2008
ÇİLEKLİ KÖPÜK TATLI

Malzemeler:
4 su bardağı süt
4 yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1 kahve fincanı mısır nışastası
1 paket çilekli toz jöle
500 gr çilek
Yapılışı:
Çilekleri rondoda püre kıvamında ezelim. Bir kenarda beklesin.
4 yumurtayı tencereye koyup iyice çırpalım. Peşinden şekeri, sütü, jöleyi ve nişastayı ekleyip hepsini güzelce çırpıp orta ısıda muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirelim.
Koyulaşınça, içine çilek püresini de ilave edip 3-4 dk daha pişirelim ve tencereyi ocaktan alalım.Dilediğiniz bir kalıba karışımı dökelim. Buzlukta 2-3 saat bekletip, servis yapmak istediğinizde, kalıbı sıcak suya oturtup biraz bekeltip servis tabağına ters düz edelim.
Eğer isterseniz üzerine, hazır paket ahududulu-çilekli meyveli sosu hazırlayıp dökebilirsiniz.
Sıcak yaz günlerinde içinizi serinletecek bir lezzet.Afiyet olsunn...